19 Mart 2016 Cumartesi

Müzik Etkinliği Uygulama

Müzikli Aktivite Uygulaması Yapma

  Müzikli aktivitenin uygulamasında ilk yapılması gereken uygulamanın yapılacağı yerin seçilmesi ve hazırlanmasıdır. Uygulamanın yapılacağı yerin aktiviteye uygun büyüklükte oluşu, temiz, havadar, tehlike yaratacak durumlardan uzak olması gerekir. Hava uygunsa açık havada; müzik odası varsa müzik odasında uygulama yapılabilir. 

 Müzikli aktivite öncesinde yapılması gereken bir başka şey, etkinlik için araç gereç hazırlığının yapılmasıdır. Öğretmen hazır araç-gerecin yanında etkinlik için başka yapılması gereken varsa örneğin; özel bir maske, taç vs. bunları da önceden hazırlar.
  Öğretmen hem müzik aletini çalmalı, hem de şarkıyı söylemelidir. Bu sebeple flüt eşlik için uygun bir enstrüman değildir.
  Müzik saati başlamadan önce, gerekli araç gereçler uygulama yapılacak yerde, çocukların dikkatini dağıtmayacak, diğer etkinliklere engel olmayacak, ihtiyaç olunca rahatlıkla alınabilecek bir yere konulur
.  Bir başka hazırlık ise çocukların etkinliğe motive edilmesidir. Bunu sınıfın hazırlanması aşamasında onlara da sorumluluk vererek gerçekleştirebiliriz. Sınıfı düzenlerken yapılan etkinliğin ne olduğunu da merak ederler. Böylece ilgileri etkinliğe çekimiş olur.
  Bütün bunlardan sonra sıra etkinliğe gelir. Uygulama sırasında öğretmen yapılacakları sade bir anlatımla açıklar. Ritm çalışması ise, her çocuğa ritm aracı vermeye özen göstererek araçları nasıl kullanacaklarını uygulamalı olarak anlatır. Müzikli dramatizasyonda rol taksimi yapılırken çocukların isteklerini de dikkate almalı, her çocuğa; ağaç, çiçek gibi rollerde olsa mutlaka rol vermeye dikkat etmelidir. Rol düşmeyen çocuklar kenarda seyirci olarak bekletilmektense ağaç, çiçek gibi roller verilerek kendilerini oyunun içinde hissedip aktiviteden zevk almaları sağlanmalıdır. Daha sonra rolleri değiştirilerek her çocuğun oynamasına imkân tanımalıdır. Kırgınlık, kıskançlık gibi olumsuz duygularında yaşanması engellenmiş olacaktır. 
 Şarkı söylemekten, rol almaktan çekinen çocuklar, cesaretlendirilip, teşvik edilmeli; yalnız, kesinlikle zorlanmamalıdır. 
 Öğretmen çocukların gelişim durumunu çok iyi bilmeli ve özel durumu olan çocuklara uygun roller vermelidir. Örneğin; kekemeliği olan bir çocuk şarkı söylerken kekemeliği kaybolabileceğinden solo olarak şarkı söylemeye cesaretlendirilmelidir (Öztürk:2004). 
 Müzik etkinliklerinde de diğer etkinliklerde olduğu gibi daha fazla çocuğa eğitimin gerçekleştirilebilmesi için katılımın fazla olması gerekir. Bu nedenle çocukların aktif olmaları için etkinlik; araç-gereç, çocukların zevk alacakları şarkı vs. ile zenginleştirilmeli, çocuklar teşvik edilmelidir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder